Spennende retter fra det tyrkiske kjøkken

Spennende retter fra det tyrkiske kjøkken

Tyrkia er et land som ligger midt mellom de midtøstlige landene og sør-europa, og matkulturen er derfor inspirert av og har inspirert kulturer fra disse regionene.

Tyrkia er kjent for en bestemt type rett som er som en blanding av pizza og flattbrød med fyll. Altså en blanding av pizza fra Italia og pita fra midtøsten/Hellas. Retten er altså Lahmacun, som består av en pannestekt gjærdeig som fylles med oksekjøtt i en tomatbasert saus før den rulles sammen og stekes videre i ovn. Se oppskrift på lahmacun her.

Kofte

Kofte er en av mange versjoner av kjøttboller man finner gjennom stort sett hele Europa og Midtøsten. Disse tyrkiske kjøttbollene er avlange i formen og består av oksekjøtt blandet med hvitløk og ferske krydderurter for en herlig og sydlig smak.  Lag kofte etter denne oppskriften i kveld da vel.

Dolma

Dolma er rett og slett fylte grønnsaker som simrer i en del timer. De kan lages i mange forskjellige versjoner med forskjellige grønnsaker og fyll, men her får du oppskrift på fylte vindrueblader. Se mer om hvordan de ser ut og hvordan de lages her.

Baklava

Baklava er den tyrkiske nasjonalkaken. Nå ja, den er egentlig ikke så spesiell for Tyrkia, men regnes som nasjonalkaken til mange land i den regionen. Det er en skikkelig søt kake der fildodeig legges i mange lag med et søtlig fyll. Lag en tradisjonell baklava for en spennende dessert etter denne oppskriften.

Børek

Børek er ansett som gatemat som selges i diverse matboder i Tyrkia, samt de nærliggende landene. Det er heller ikke vanskelig å lage dem selv, da det rett og slett er en tynn midtøstlig meldeig, kalt filodeig som fylles med stekt kjøtt med krydder, løk og egg som blir rullet sammen som en blomst og deretter stekt i ovnen. En skikkelig god helgemiddag når man har litt bedre tid. Se hvordan du lages denne spennede gatematen hjemme her.

Kurabiye

Kurabiye er søte kjeks, eller mer et bakverk som minner om en kombinasjon av muffins, scone og kjeks. Samme hva man ønsker å kalle dem, om det skulle være muffins, scone eller kjeks så er de uannsett gode. Sjekk oppskriften på disse herlige søtsakene for å dømme selv hva du synes det minner om.

Lag disse rettene eller en kombinasjon av noen av dem for en spennende og annerledes kveld med nye retter for en tyrkisk aften! Håper det smaker!